April 25, 2024 - Thursday
Articles List

کنترل مستقیم توان های حقیقی و واکنشی منبع تولید پراکنده متصل به شبکه به روش کنترل حالت لغزشی

در این مقاله یک کنترل کننده مستقیم توان حقیقی و واکنشی ‏ (DPC) برای یک منبع تولید پراکنده متصل به شبکه از نوع فتوولتاییک به روش کنترل مد لغزشی (SMC) ارائه شده است. با روش کنترل مستقیم توان و با بکارگیری روش کنترل مد لغزشی ولتاژهای کنترلی موردنیاز اینورتر، محاسبه می شوند، بطوریکه خطای لحظه ای توان های حقیقی و واکنشی ‏ صفر شود. این کنترل¬کننده به هیچ حلقه کنترل جریان داخلی احتیاج ندارد که طراحی کنترل¬کننده را ساده و عملکرد حالت گذرا را مناسب می سازد. توان های حقیقی و واکنشی با عبور از یک خط انتقال کوتاه و یک فیلتر سلفی به شبکه تزریق می شوند. ضمنا این کنترل کننده در برابر تغییر پارامترهای خط و فیلتر مقاوم است. با استفاده از تکنیک مدولاسیون بردار فضایی (SVM)، فرکانس کلیدزنی ثابت برای مبدل فراهم می شود که طراحی فیلتر هارمونیکی AC را ساده می سازد. نتایج شبیه سازی قابلیت و توانایی روش SMC-DPC در کنترل مستقیم توان حقیقی و واکنشی و همچنین مقاوم بودن در برابر تغییر پارامترها را نشان می دهد.

اینولاکس: چهره‌ی جدیدی از انرژی باد

سیستم های تبدیل انرژی باد از بیش از سه هزار سال پیش وجود داشته اند .از زمان پیدایش آسیاب‌های بادی  محور عمودی توسط ایرانیان باستان حدود سه هزار سال پیش ، انرژی باد به عنوان یک نیروی محرک،نقش اساسی در حرکت قایق ها و کشتی رانی ، خنک نگه داشتن خانه ها توسط چرخه هوای بیرون ، محرک ماشین ها در صنایع کشاورزی و حتی تولید وسایل کوچک ایفا کرده است . در اواخر قرن 18 و اوایل قرن 19 میلادی ، تبدیل انرژی باد به انرژی الکتریکی نقطه عطفی در صنعت انرژی باد بوده است . توربین های بادی در سه دهه اخیر به سرعت در سطح جهان گسترش پیدا کرده اند . با این حال دسترسی کامل به باد ، دور از دسترس است .

      در دو دهه اخیر تولید کنندگان ، تدریجا توربین بادی مرسوم را بهبود داده اند ، اما بیشترین انرژی از ساختن توربین ها با بزرگترین پره‌های توربین حاصل می شود ، که این کار نیازمند ساختن برج های بلند و در نتیجه افزایش هزینه و اشغال فضای بیشتر را منجر می‌شود . بنابراین اندازه و ارتفاع توربین ها افزایش می یابد و اغلب به بالای 100 متر می‌رسد . هزینه تولید انرژی بادی نسبت به تولید انرژی از طریق نیروگاه های آبی ، زغال و گاز طبیعی بیشتر است .  زمان بیکاری (DownTime) ،خرابی و هزینه تعمیر این توربین ها معمولاً زیاد است . علاوه بر این ، اعتراض ها از اثر مخرب این صنعت بر محیط زیست و همچنین آثار سوئی نظیر امواج صوتی فرکانس پایین و سوسو زدن نور در حین چرخش توربین ، برای سلامتی انسان ضرر دارد .  به دلیل وجود این پارامترها ، ارتفاع برج و اندازه های پره ها  در سیستم‌های مرسوم در جهت افزایش ظرفیت توربین ، رشد قابل ملاحظه ای داشته است . بنابراین یکی از مشکلات و چالش‌های اساسی در تولید ، تدارکات ، نصب ، تعمیر و نگهداری این برج ها ، ارتفاع برج و اندازه‌ی پره‌های توربین می باشد . محققان در سراسر جهان پیشرفت‌هایی  به منظور کاربردهای خاص در این زمینه داشته‌اند . به عنوان مثال ، واحد‌های هوابرد ارتفاع توربین را به 300 تا 500 متر از سطح زمین افزایش داده‌اند .

     یک تکنولوژی جدید و پیشرفته ، اینولاکس ( افزاینده سرعت ) نام دارد . اینولاکس یک تسخیر کننده باد است و اجازه کنترل بیشتر این انرژی نامتناهی را می‌دهد، در حالیکه توربین‌های بادی مرسوم از توربین –ژنراتورهای بزرگ که بالای یک برج قرار گرفته‌است، استفاده می‌کنند. بر خلاف این ، در سیستم‌های اینولاکس، قیف‌های تسخیر کننده‌ی انرژی باد بر روی زمین قرار گرفته‌اند و به جای استفاده از مقدار کمی باد که از پره‌های توربین عبور می‌کند ، اینولاکس باد را با یک قیف تسخیر می‌کند و آن را در طول یک تونل باریک‌شونده که باعث شتاب گیری جریان باد می‌شود ، هدایت می‌کند،پس جریان باد ،ژنراتور را که بر روی زمین یا زیر زمین قرار دارد ،  به حرکت در می آورد .

انرژی‌های تجدید پذیر: سلول‌های خورشیدی (فتوولتاییک)

 مقدمه

فتوولتائیک یا همان سلول های خورشیدی(PV) وسایل الکترونیکی هستند که نورخورشید را مستقیما به برق تبدیل می کنند. شکل جدید سلول خورشیدی در سال 1954 در آزمایشگاه تلفن بل (Bell) اختراع شد. امروز PVیکی از تکنولوژی های انرژی تجدیدپذیر است که سریعا در حال رشد می باشد، و انتظار می‌رود که نقش اصلی را در آینده تولید برق (ازمنابع متعدد) در جهان، بازی کند. سیستم های PVخورشیدی یکی از به صرفه ترین تکنولوژی های انرژی تجدیدپذیر است بطوریکه اندازه های واحدهایشان به گونه ای است که جاذبه خاصی برای مشاغل کوچک و کسانی که می خواهند به خود تولیدی و ثبات در قیمت های برق برسند، دارد.

دولت‌ها باید ارزیابی صحیحی از هزینه‌ها و فواید نسبی تکنولوژی انرژی‌های تجدیدپذیر داشته باشند تا بتوانند تکنولوژی مناسب تر را برای شرایط ویژه کشورشان انتخاب کنند. رشد سریع ظرفیت نصب شده تکنولوژی انرژی تجدیدپذیر و در نتیجه کاهش هزینه ها، به معنای این است که حتی اگر خواسته شود از داده و اطلاعات یک یا دو سال قبل استفاده شود، در آن صورت هزینه‌‌ی برق تولیدی انرژی‌های نو بیش از مقدار واقعی تخمین زده می‌شود.

صرفه جویی در مصرف انرژی الکتریکی با به کار گیری نسل جدید لامپ های کم مصرف

صرفه جویی در مصرف انرژی الکتریکی با به کار گیری نسل جدید لامپ های کم مصرف

آلودگي‌هاي محيط زيست و انتشار گازهاي گلخانه‌اي در جو كره زمين بدلیل رشد روزافزون تقاضا در بخش انرژی سبب شده كه صنعت برق در كشورهاي مختلف جهان علاوه بر اينكه به سمت انرژيهاي تجديدپذير حركت كنند در زمينه بهره‌گيري از لامپهاي روشنايي جديدي كه كمترين ميزان آلودگي را دربر دارد اقدام نمایند. این مقاله با توجه به اهميت مبحث مديريت مصرف انرژي در سيستم‌هاي روشنايي و ابداع روشها و فناوريهاي نوين در اين زمينه و همين طور  كارايي و دامنه كاربرد بسيار بالاي آن در به كارگيري سيستم‌هاي جديد LED و LVD در روشنايي خانگي، تجاري، معابر و ... تهيه شده است.

معرفی کلیدهای اتوماتیک فشار ضعیف

قدمه ای بر کلیدهای اتوماتیک فشار ضعیف :

بمنظور حفاظت تأسیسات روشنائی، برق صنعتی، سیم و کابل و ماشین آلات در برابر اضافه بار و جریان اتصال کوتاه از فیوز، کلید- فیوز و کلیدهای اتوماتیک استفاده میگردد. لیکن به لحاظ اینکه اولا فیوزها همیشه نمی توانند عمل حفاظت موضعی و سلکتیو را در انواع مختلف شبکه ها بطور کامل و بدون خطا انجام دهند و در ثانی بعلت اینکه در شبکه سه فاز در موقع ازدیاد جریان اغلب قطع سه فاز بطور همزمان لازم و ضروری است لذا نمی توان همیشه از فیوز و کلید- فیوز استفاده کرد. در ضمن در بعضی از شبکه های توزیع می بایست به محض برگشت جریان (ولتاژ) یا افت بیش از حد مجاز ولتاژ، مدار بطور خودکار قطع و آلارمهای لازم ایجاد گردد. همچنین در بعضی موارد ورود اتوماتیک یا دستی ژنراتور اضطراری یا ترانسفورماتور در شبکه توزیع جهت تداوم کار شبکه یا انجام تعمیرات دوره ای شبکه اجتناب ناپذیر می باشد. در چنین حالاتی فقط از کلید اتوماتیک می توان استفاده کرد.

انواع خطوط هوایی عایق شده

شبكه هاي توزيع در اكثر كشورهاي در حال توسعه و جهان سوم با استفاده از هادي هاي لخت اجرا مي شوند. اين در حالي است كه مصرف كنندگان انرژي الكتريكي در كشورهاي پيشرفته بويژه در طي چند دهه اخير شاهد روند رو به رشد استفاده از انواع خطوط هوائي عايق شده در شبكه هاي توزيع هوايي مي باشند.